Main content

SO

Speciaal onderwijs

In het speciaal onderwijs (SO) krijgen kinderen die vanwege lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen, leer- of gedragsproblemen of -stoornissen extra zorg op school nodig hebben, onderwijs in kleinere groepen dan op een reguliere basisschool. Het speciaal onderwijs is onderverdeeld in 4 doelgroepen.

1 - leerlingen met een visuele beperking.
2 - leerlingen met auditieve en communicatieve beperking. 
3 - leerlingen met verstandelijk beperking, lichamelijke beperking (inclusief chronisch zieke leerlingen) en meervoudige beperkingen.
4 - leerlingen met ernstige ontwikkelingspsychopathologie.

De aanmelding voor scholen voor leerlingen met een visuele beperking (doelgroep 1) en scholen voor leerlingen met auditieve en communicatieve beperking (doelgroep 2), verloopt niet via het samenwerkingsverband, maar er zijn wel directe contacten. We streven naar een optimale samenwerking met deze scholen/onderwijsinstellingen.

Voor de doelgroepen 3 en 4 is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig om speciaal onderwijs te kunnen volgen. De aanvraag hiervan loopt volgens een formele procedure die via het samenwerkingsverband loopt. De aanvraag voor de toelaatbaarheidsverklaring komt binnen via Onderwijs Transparant. Na afgifte ontvangen de ouders, de basisschool van het kind en de ontvangende school een afschrift van het besluit over de toelaatbaarheid van het kind.

Een toelaatbaarheidsverklaring, hoe verder?
De toelaatbaarheidsverklaring is minimaal één jaar geldig, maar wordt in principe voor de gehele basisschoollooptijd afgegeven. Hiermee kunnen de ouders, in overleg met de basisschool en het samenwerkingverband, inschrijven bij een school voor speciaal onderwijs in de omgeving. Deze school zal de ouders informeren over de werkwijze binnen de school en de plaatsingsmogelijkheden. De plaatsingsdatum wordt vastgesteld in overleg met de ouders en de scholen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de websites van de scholen voor speciaal onderwijs (zie hieronder).


1.Onderwijsinstellingen voor leerlingen met een visuele beperking.
Visio 

2.Onderwijsinstellingen voor leerlingen met auditieve en communicatieve beperking. 
Kon. Aurisgroep 

3.Onderwijsinstellingen voor leerlingen met verstandelijk beperking, lichamelijke beperking (inclusief chronisch zieke leerlingen) en meervoudige beperkingen.


4.Onderwijsinstellingen voor leerlingen met ernstige ontwikkelingspsychopathologie.

 

SO

Speciaal onderwijs

Procedure toelating (voor Onderwijsinstellingen voor leerlingen met verstandelijk beperking, lichamelijke beperking (inclusief chronisch zieke leerlingen) en meervoudige beperkingen (voorheen Cluster 3) en Onderwijsinstellingen voor leerlingen met ernstige ontwikkelingspsychopathologie (voorheen Cluster 4).
Er geldt een formele procedure die via het samenwerkingsverband loopt. De aanvraag voor de toelaatbaarheidsverklaring komt binnen via Onderwijs Transparant. Na afgifte  ontvangen de ouders, de basisschool van het kind en de ontvangende school een afschrift van het besluit over de toelaatbaarheid van het kind.

Een toelaatbaarheidsverklaring, hoe verder?
De toelaatbaarheidsverklaring is minimaal één jaar geldig. Hiermee kunnen de ouders, in overleg met de basisschool, inschrijven bij een school voor speciaal onderwijs in de omgeving. Deze school zal de ouders informeren over de werkwijze binnen de school en de plaatsingsmogelijkheden. De plaatsingsdatum wordt vastgesteld in overleg met de ouders en de scholen.

Er zijn vier verschillende doelgroepen binnen het speciaal onderwijs.
De aanmelding voor Onderwijsinstellingen voor leerlingen met een visuele beperking en Onderwijsinstellingen voor leerlingen met auditieve en communicatieve beperking, verloopt niet via het samenwerkingsverband, maar er zijn wel directe contacten. We streven naar een optimale samenwerking met deze onderwijsinstellingen. Voor meer informatie kunt u terecht op de websites van de scholen voor speciaal onderwijs (zie hieronder).


Onderwijsinstellingen voor leerlingen met een visuele beperking.
Visio 

Onderwijsinstellingen voor leerlingen met auditieve en communicatieve beperking. 
Aurisgroep 

Onderwijsinstellingen voor leerlingen met verstandelijk beperking, lichamelijke beperking (inclusief chronisch zieke leerlingen) en meervoudige beperkingen.


Onderwijsinstellingen voor leerlingen met ernstige ontwikkelingspsychopathologie.