Main content

Vervolg toelaatbaarheidsverklaring

vervolg

 Deze adviserende rol van het OT vraagt een hoge mate van professionaliteit van de teamleden. Het unaniem gegeven advies wordt door school in het digitale systeem 1loketPO van Onderwijs Transparant (OTr) opgenomen. De benodigde inloggegevens (voor school en SWV) gelden in dit beveiligde systeem als digitale handtekening. Een handtekening van ouder(s)/verzorger(s) is niet nodig.

Tijdens het proces op school wordt er door de samenwerkingsverbandmedewerker (SWV’er), verbonden aan de school, een gedragswetenschapper van het samenwerkingsverband (SWV) betrokken. Deze wordt gevraagd over de aanvraag van de TLV te adviseren. Dit advies wordt in Onderwijstransparant (Otr) geformuleerd. Tevens wordt een tweede gedragswetenschapper vanuit SWV Onderwijs dat past (ODP) als externe uitgenodigd in OTr ter formulering van een tweede advies.

Een TLV wordt afgegeven tot de leerling 12/13 jaar is (einde basisschoolperiode).
Na plaatsing bekijkt het S(B)O ieder jaar, op basis van de ontwikkeling van de leerling, of terugplaatsing naar een minder intensieve vorm van onderwijs mogelijk is. Dit gebeurt op basis van het ontwikkelingsperspectief (OPP) en aanvullende indicatoren in samenspraak met ouders.

Wanneer een leerling een advies voor een andere onderwijsplek krijgt, helpt het SWV de ouders bij de aanmelding van hun kind. We houden ons hierbij aan een doorlooptijd van zes weken (de maximaal wettelijke tijd bedraagt tien weken). Dit betekent dat we na het advies van het ondersteuningsteam (OT)  en de afgifte van de TLV in de meeste gevallen binnen zes tot tien weken kunnen overgaan tot plaatsing op die onderwijsvorm.

Voor kinderen die nieuw binnen het samenwerkingsverband komen wonen en elders in Nederland reeds een toelaatbaarheidsverklaring hebben, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk starten op een passende (speciale) onderwijsplek binnen de regio. Ouders kunnen hierover met de betreffende school of het samenwerkingsverband contact opnemen. Met elkaar worden de noodzakelijke dossierstukken verzameld en bekeken welke school passend zou zijn en of het aanvragen van een nieuwe toelaatbaarheidsverklaring nodig is. 

Voor kinderen die vanuit een behandelsetting doorstromen naar onderwijs kan contact  worden opgenomen met het samenwerkingsverband.  

Wat is er nodig voor het aanvragen en afgeven van een TLV?